Dessa två gestaltningar är baserade på verkliga händelser. De utgår från dokumentation som återfinns i vitboken. Syftet med dem är att möjliggöra för elever att diskutera, reflektera och öva på att ta ställning i svåra frågor. En möjlig ingång till diskussionen är enskilda aktörers agerande och handlingsutrymme samt reflektion kring andra möjliga scenarier och utgångar.
Gestaltning: Plötsligt kom polisen
Polisen hade fått order om att en viss dag kartlägga romer. Det bestämdes att det skulle ske den 10 december 1954.
Trettonåriga Angelika bodde tillsammans med sin familj i en husvagn i skogen. Familjen hade dagen innan tvingats flytta från grannkommunen. Polisen hade kört iväg dem och sagt att de inte fick bo på den plats där de hade ställt husvagnen. Angelikas mamma hade sagt att hon ännu inte visste om de skulle få bo kvar på den nuvarande platsen, det var därför säkrast att inte göra så mycket väsen av sig och att hålla sig inomhus de första dagarna.
Det var kallt i husvagnen när Angelika och hennes lillasyster vaknade. De drog snabbt på sig varma kläder och satt med händerna kupade runt tekopparna, medan deras pappa försökte få igång värmen. Plötsligt stelnade pappan till. Lyssnade. Angelika satte försiktigt ner tekoppen. Kroppen spändes. Bilar körde in i lägret och bildörrar slogs snabbt igen. Mamman ropade till barnen att gömma sig. Deras pappa kikade ut bakom en gardin.
Poliserna stod utanför med papper i sina händer och delade upp lägervagnarna mellan sig. Föräldrarna ville inte svara på polisens frågor. Polisen övertygade dem om att det var viktigt att svara och att det var för deras eget bästa.
Angelika och hennes familj granskades in på bara skinnet. Polisen frågade om allt – namn, släkt, ålder, läs- och skrivkunnighet, sysselsättning, hur bostaden såg ut och sköttes och hur ofta de hade flyttat genom åren. Polisens kartläggning skulle kompletteras med ytterligare frågor som skulle ställas av en expert. Han klev också in i familjens hem oanmäld. Familjen blev på nytt granskad och värderad. Experten skrev i en rapport att Angelika var vacker. Han bedömde hur familjemedlemmarna gjorde för att hålla sig rena och hur de såg ut.
Berättelsen är baserad på verkliga händelser.
Reflektion till gestaltningen ”Plötsligt kom polisen”: Hade polisen eller experten kunnat agera på något annat sätt? Varför/varför inte?
Gestaltning: Tvingades vända tillbaka till Tyskland
Hösten 1930 reste en romsk familj till Sverige. De reste med båt från Tyskland för att hälsa på en släkting som var mycket sjuk.
Sällskapet gick i den långa kön över landgången tillsammans med andra passagerare. När de kom i land togs de direkt åt sidan. Den svenska gränspersonalen reagerade på familjens utseende och deras romska namn.
Familjen föstes in i en byggnad i hamnen och låstes in i ett litet rum. Timmarna gick och de blev hungriga. Barnen var trötta och rädda.
Efter ett par timmar fick de beskedet att de skulle tvingas resa tillbaka till Tyskland. Uppgivna satte sig de vuxna på träbänkarna längs väggen. De hade redan rest länge och nu var allt förgäves. De skulle inte få träffa sin sjuka släkting.
Rummet fylldes av män i uniform som plockade ihop familjens saker och föste ut dem genom dörren.
Andra passagerare kastade nedlåtande blickar på dem när de knuffades fram på landgången och in i ett utrymme på nedre däck. Deras bagage slängdes in efter dem och en vakt placerades utanför. De var på väg tillbaka till Tyskland.
I ett brev till Utrikesdepartementet protesterade släktingen i Sverige mot hur de hade behandlats. Han argumenterade för deras rätt att resa till Sverige och framhöll att det inte fanns någon risk för att de skulle stanna i landet. Inget hjälpte. Istället sattes de upp på en ”vägradelista”, en förteckning som myndigheterna hade över personer som inte skulle få komma in i Sverige. Bemötandet ledde till att familjen aldrig ville resa till Sverige igen.
Berättelsen är baserad på verkliga händelser.
Reflektion till gestaltningen ”Tvingades vända tillbaka till Tyskland”: Hade gränspersonalen kunnat agera på annat sätt? Varför/varför inte?