Sverige kommer i januari 2016 att ställas inför förhör angående sitt arbete med mänskliga rättigheter. Romers rättigheter var ett av de fokusområden som diskuterades på ett seminarium inför utfrågningen.
Den 26:e januari 2015 ställs Sverige för andra gången inför förhör i MR-rådet gällande sitt arbete med att säkerställa allas mänskliga rättigheter. Den omfattande rasdiskriminineringen i Sverige är en återkommande kritik som Sverige kan förväntas få.
– Romers rättigheter är en del av de mänskliga rättigheterna. Romers rätt till skola, arbete och vård, är inte tillräckligt säkerställd, sa Alexander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, på seminariet ”Sveriges arbete med mänskliga rättigheter – vad säger FN?” som hölls under MR-dagen den 10 december.
Thomas Hammarberg, ordförande i Kommissionen mot antiziganism och Sunita Memetovic, juridikstudent, betonade att stater har en skyldighet att se till att det inte ska finnas behov av att tigga.
– Ofta läggs ansvaret någon annanstans, utanför Sverige. Men problemet är svenskt lika mycket som internationellt. Sverige måste ta sitt ansvar, sa Thomas Hammarberg.
Daniel Poohl från Expo, ansåg också att det är dags att inse att mänskliga rättigheter inte bara är ett problem i andra länder.
– EU-migranternas situation synliggör att rättighetsperspektivet lyser med sin frånvaro och det öppnar upp för myter och andra föreställningar, sa Daniel Poohl.
Thomas Hammarberg utryckte också en frustration för rasistiska organisationers aktioner och betonade att det inte är acceptabelt. Han menade att det krävs skärpta lagar och tydligare riktlinjer till framför allt polisen. Under seminariet framkom att 75 % av alla anmälda hatbrott är utryck för rasism. FN-förbundet är kritisk mot att Sverige inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa att ingen blir utsatt för hatbrott eller andra kränkningar.