Media måste se över sin rapportering om romer så att inte antiziganism sprids. Man har också ett ansvar att lyfta romsk kultur och att granska makthavare. Det var några av de synpunkter som bland annat kommissionens ordförande Thomas Hammarberg lyfte under seminariet ”Romer i Fokus” som anordnades av SVT och Sveriges Radio.
– Media har ett ansvar för att inte bidra till att sprida eller förstärka antiziganistiska fördomar. Till exempel beskrivs romer från andra länder ofta som offer, medan det är mycket sällan man lyfter fram att de som kommer hit är oerhört kapabla och initiativstarka personer, sa Thomas Hammarberg.
Han menade också att Sverige måste sopa rent framför egen dörr när det kommer till antiziganismen.
– Romer drivs bort från sina hemländer på grund av den antiziganism som finns där, men möts av samma attityder här. Det är viktigt att se individerna och inte fastna i gruppföreställningar, sa Thomas Hammarberg
En fråga som väcktes var i vilka situationer det överhuvudtaget kan vara befogat att ange att det rör sig om romer i medierapporteringen. Enligt Thomas Hammarberg bör det bara nämnas om det verkligen är relevant och om det inte bidrar till att sprida myter.
– Om personen vill att den romska etniciteten ska framgå, då bör det såklart vara möjligt.
Ett alarmerande exempel på medias roll som togs upp, var det fall med en flicka som felaktigt påstods ha kidnappats av en romsk familj i Grekland och som fick stor spridning i svensk media under 2013. Detta ledde till ett misstänkliggörande av romer generellt som potentiella kidnappare, något som är en seglivad antiziganistisk myt. En tragisk följd av rapporteringen var att det gjordes flera räder i romska läger i Grekland. På Irland tvångsomhändertogs åtminstone två barn utifrån den felaktiga föreställningen att romer inte är blonda.
– Varför finns det fortfarande en så stor okunskap om romer och andra minoriteter i Sverige? Som opinionsbildare har media ett stort ansvar för att komma till rätta med detta, sa Hans Caldaras, författare.
Fred Taikon, chefredaktör för É Romani Glinda, betonade att det ingår i public services uppdrag att sprida kunskap om romsk kultur.
– Jag efterlyser ett större intresse hos public service att verka för att nationella minoriteter och frågor som rör romer synliggörs i media. Varför rapporteras aldrig positiva nyheter om romer? Varför dubbas inte barnprogram till romanes? frågade han.
Även företrädare för Radio Romano betonade att de ofta glöms bort som resurs för SVT och SR. Vikten av att inte generalisera var ett tema som återkom under dagen. Såväl talare som deltagare påpekade att romer inte är en homogen grupp. En onyanserad beskrivning riskerar att förstärka stereotypa bilder och fördomar om romer. Det kan också leda till att romers varierande historia och erfarenheter osynliggörs.
Seminariet, riktade sig i första hand till personer som arbetar inom media. Det hölls den 15 oktober.
Länk till seminariet