Kommissionen mot antiziganism ska ta fram ett förslag på hur en eventuell institution för romers rättigheter skulle kunna se ut. Just nu är sekretariatet på turné för att prata med relevanta organisationer och verksamheter.
– Kommissionen har haft omfattande konsultationer med romer. En sak som återkommer är att romer efterfrågar en långsiktig lösning för hur arbetet för romers rättigheter kan bedrivas. Kanske ska en romsk institution ta vid när kommissionen har avslutat sitt uppdrag, säger Heidi Pikkarainen, huvudsekreterare på Kommissionen mot antiziganism.
Kommissionens sekretariat ska ta fram ett förslag som ska presenteras för ledamöterna i kommissionen i april. Därför för sekretariatet nu en relativt omfattande dialog med romer, myndigheter och institutioner.
Bland annat har kommissionen varit i Norge och besökt Romanifolkets kulturfond och Glomdalsmuseet. Romanifolkets kulturfond fördelar medel till verksamheter som stärker resandes kultur och språk. Just nu ser fonden dock över sin organisation för att kunna påbörja ett mer rättighetsbaserat arbetssätt med rådgivning, stöd och juridisk verksamhet. På Glomdalsmuseet finns en permanent utställning, Latjo Drom, som är en del av den norska statens kompensation för de övergrepp som har begåtts mot minoriteten resande.
– Medskicket vi fick från organisationerna i Norge är att en institution inte bara kan verka för kultur och språk, lika viktigt är att en institution verkar mot kränkningar. Det är särskilt viktigt att säkra det romska medbestämmandet. En institution måste bygga på romsk delaktighet. Det är också viktigt att låta arbetet ta sin tid – den demokratiska processen är av största betydelse, säger Heidi Pikkarainen.
Nyligen var kommissionen också i Malmö och träffade Romska kulturcentret (RKC) (vars kulturansvarige Erland Kaldaras även är ledamot i kommissionen) och Romskt Informations- och Kunskapscenter (RIKC).
– I Malmö tog man också upp vikten av reellt romskt inflytande. Man var också väldigt positiva till idén om en institution, säger Heidi Pikkarainen.
Kommissionen kommer att fortsätta prata med romer samt med olika myndigheter, till exempel Sametinget och Barnombudsmannen. Tanken är att kommissionen ska lämna ett förslag om en institution i sin delårsrapport till regeringen i juni.