Det behövs kraftfulla åtgärder mot antiziganism. Skulle en institution för romers rättigheter kunna vara en sådan motkraft mot antiziganismen? Den frågan diskuterades på ett internat som Kommissionen mot antiziganism anordnade.
Kommissionen mot antiziganism har under hösten 2014 genomfört konsultationer med ett hundratal romer. Det är en mycket allvarlig bild som framträder. Romer utsätts för en omfattande antiziganism som genomsyrar samhället. I dialogerna har romer pekat på brister med många av de nuvarande åtgärderna för att förbättra situationen för romers rättigheter och de har krävt kraftfullare insatser mot antiziganismen. Vid samtliga mötestillfällen har också tanken om en institution för romers rättigheter kommit upp.
Kommissionen mot antiziganism samlade därför sin referensgrupp för att under två dagar diskutera åtgärder mot antiziganism och om en institution skulle kunna utgöra ett verktyg i det fortsatta arbetet med att säkerställa romers mänskliga rättigheter.
– Romer har berättat för kommissionen att deras rättigheter kränks utan att de får upprättelse och att ansvar utkrävs. De redan existerande myndigheterna som ska se till att romers mänskliga rättigheter förverkligas, gör inte det i tillräcklig utsträckning, sa Erland Kaldaras, ledamot i kommissionen.
– Kommissionen avslutar sitt arbete i maj 2016. Därför är det viktigt att vi redan nu överväger vad som skulle kunna ta vid, vad det skulle kunna vara och om en eller flera institutioner skulle kunna bidra till att vi får en annan ordning, sa Thomas Hammarberg, ordförande för kommissionen.
Alla var överens om att de åtgärder som kommissionen föreslår för att motverka antiziganism måste diskuteras och beredas tillsammans med romer.
– Kommissionens arbete ska i varje led återspegla romers krav på förändring och åtgärder, sa Diana Nyman, ledamot i kommissionen.