Regeringens vitbok ”Den mörka och okända historien – Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet” är ett ”enastående gott exempel” och ”en viktig milstolpe i kampen mot antiziganism”. Det skriver Europarådet i ett brev till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
– I början av sommaren lät jag distribuera översättningen av vitboken till en stor mängd viktiga internationella aktörer som arbetar med romska frågor. Många av våra ambassader och internationella organisationer har också fått exemplar av boken. Det är viktigt att sprida detta goda exempel på hur stater kan erkänna hemska övergrepp och kränkningar mot delar av sin befolkning. Detta gäller inte minst den romska gruppen, som för tillfället tillhör en av de mest utsatta grupperna i Europa, säger Alice Bah Kuhnke.
Heidi Pikkarainen, huvudsekreterare för Kommissionen mot antiziganism samt medverkande i framtagandet av regeringens vitbok, ser med tillfredsställelse på att vitboken uppmärksammas internationellt och anses vara ett gott exempel för hur ett arbete mot antiziganism kan bedrivas.
– Vitboken ger en historisk bakgrund till den antiziganism som alltjämt påverkar romers villkor, men är också ett verktyg för att blicka framåt och för att kunna bryta mot antiziganismens historiska kontinuitet, säger hon.
Europarådet kommer att sprida vitboken brett och stötta andra medlemsstater i deras strävan att göra historiska övergrepp och kränkningar mot romer kända.
Det är glädjande att Europarådet signalerar att man är villig att använda sig av vitboken som verktyg och ett gott exempel i arbetet för romers rättigheter, konstaterar Alice Bah-Kuhnke.
– Kampen mot antiziganism fortsätter och i Sverige är arbetet som Kommissionen mot antiziganism genomför mycket viktigt. Under hösten ska vi belysa problematiken ytterligare inom ramen för mitt initiativ Samling mot rasism, vars syfte är att hämta in olika gruppers förslag och idéer kring hur rasismen kan motverkas på bästa sätt, säger hon.