Hur ett långsiktigt och systematiskt arbete mot diskriminering och antiziganism kan bedrivas, diskuterades i Malmö den 14 december.
– Det behövs inte fler utredningar om romers villkor. Nu behövs det konkreta och kraftfulla åtgärder mot den systematiska och omfattande antiziganism som finns i Sverige, inledde Thomas Hammarberg, ordförande för kommissionen.
Kommissionen diskuterade tillsammans med cirka 25 romer vilka åtgärder som kan bidra till att förändra de diskriminerande strukturer som påverkar romers tillvaro. På mötet diskuterades också kommissionens arbete hittills, med syftet att få medskick till kommissionens fortsatta arbete och slutrapport. En stor del av samtalet handlade om hur en fortsättning på arbetet mot antiziganism skulle kunna se ut.
Flera deltagare framhöll värdet i att en statlig aktör reagerar och agerar offentligt mot antiziganism. Samtidigt framfördes önskemål om att kommissionens verksamhet görs mer tillgänglig. Det uttrycktes en oro över att kommissionens arbete kommer att gå till spillo om inte något annat tar vid när kommissionen avslutar sitt uppdrag. Vikten av romsk delaktighet och inflytande betonades.
På mötet diskuterades också om en institution skulle kunna vara en hållbar struktur för romers rättigheter.