
Stort intresse för nationella minoriteters rättigheter på årets MR-dagar
-Vi har haft mycket besök och många bra samtal. Många yngre har en kunskap och nyfiken på de nationella minoriteterna, säger Sanna Rantamäki, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm och en av dem som stod i montern och informerade.
En strid ström av besökare ställde frågor och fick information om de fem nationella minoriteterna, de nationella minoritetsspråken och minoritetslagen. Många ungdomar kom direkt från skolan och ville testa sina kunskaper från undervisningen. På en stor skärm kunde de som önskade gå delar av webbutbildningen om nationella minoriteters rättigheter och många ville göra det populära quizet med lite kluriga frågor, prova du också! Länk till quizet och webbutbildningen finns i högerspalten.
De allra flesta hade ganska bra koll på vilka de fem nationella minoriteterna är, ibland blev det svar som finlandssvenskar istället för sverigefinnar och tornedalingar som minoritet var inte lika känt, desto mer känt verkade minoritetens språk meänkieli vara.
-Det överraskade mig att det är så många som tror att vi har så få förvaltningsområden i Sverige. Kanske beror det på att förvaltningsområden är lite känt eller vet de inte vad det innebär, säger Sanna Rantamäki.
Frågor om varför Sverige inte har ratificerat ILO:s konvention nummer 169 om ursprungsfolk eller varför genomförande av minoritetspolitiken tar så lång tid, var svårare för uppföljningsmyndigheterna att svara på, men personalen i montern uppskattade engagemanget och vetgirigheten från besökarna.
Flera seminarier berörde nationella minoriteters rättigheter under årets tema som var arbete och utbildning. Här är några av dem:
Deltagande på riktigt – hur kan romers rättigheter förverkligas?
Fonden för mänskliga rättigheter
Education and media in national minority languages
Faculty of Social Sciences, University of Gothenburg
Unga nationella minoriteters rätt till skola och arbete - på lika villkor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF
Drömmen om att få bli renskötare – vem orkar ta kampen?
Svenska Kyrkan
Rätten till arbete och utbildning i och om Sápmi
Samhällsvetenskaplig fakultet, Göteborgs universitet och Várdduo – Centrum för samisk forskning, Umeå universitet
Nationella minoritetsspråk: Utmaningar och Möjligheter
Institutet för språk och folkminnen (Isof)
Romska rättigheter - interkulturell utbildning och bildning bortom vi och dom
IRIS-skolan Malmö stad och Romskt informations- och kunskapscenter Malmö stad
Romska barns rätt till utbildning. Vilka hinder finns och hur avlägsnar vi dem?
Trajosko Drom och Juridiska institutionen, Göteborgs universitet
KARIN SKOGLUND