Artiklar
Susanne Pingi Avander, ordförande i Sameföreningen i Skellefteå. Foto: Anders Boström

Skellefteå kommun blir en del av det samiska förvaltningsområdet

Skellefteå blir 1 januari 2024 Sveriges 26:e samiska förvaltningskommun. Nya skyltar i stadshuset och en personalinventering är två grepp man direkt startar med.

Moderatpolitikern Andreas Löwenhöök är sammankallande för kommunens minoritetsråd. Han är glad över beskedet:

– Skellefteå är en central kommun i Sápmi och beslutet gör att vi kan förstärka arbetet för den samiska minoriteten, bland annat genom att i högre grad lyfta fram den samiska kulturen och ge kommunal service på de samiska språken.

Vilka är de första skillnaderna man kommer att se?

– Skyltningen på offentliga platser är den absolut första förändringen. Det kommer att synas i stadshuset att vi är en samisk förvaltningskommun. Därefter kommer olika styrdokument att spikas och sedan ska vi utforma avdelningar. Allt ska ske i samråd med den samiska gruppen, säger Löwenhöök och fortsätter:

– Vi är ju redan förvaltningskommun för finska så vi kommer att använda de lärdomar vi dragit där när vi nu också är samiskt förvaltningsområde.

Som en del av förvaltningsuppdraget ingår att personal på till exempel förskolor och i äldrevården ska kunna prata samiska med barn och gamla. Många kommuner har dock svårt uppfylla det kravet.

Hur ska ni bära er åt för att hitta samisktalande personal?

– Vi skriver i platsannonser att kunskaper i minoritetsspråken är meriterande. Vi utreder också vilka incitament som finns för att locka personal som kan språket att använda de kunskaperna i jobbet, säger Löwenhöök och fortsätter:

– Vi har också inlett en inventering av personalen för att ta reda på vilka språkkunskaper som finns. Men det blir en utmaning, inte minst i och med att Skellefteå växer väldigt snabbt just nu.

Löwenhöök berättar också att det pågår en generell satsning på de nationella minoriteterna i skolor och förskolor där syftet är att alla ska lära sig mer om till exempel samer.

Skellefteå trodde att de skulle antas i början av året men en formaliatabbe sköt upp det hela ett år. Man har därför haft en lång startsträcka. Skellefteå sameförening har varit med i diskussionerna med kommunen.

– När beskedet kom i november så var det en tidig julklapp, säger Susanne Pingi Avander, ordförande i sameföreningen.

Hon berättar att arbetet kommer att börja med att reda ut vad inom det samiska greppet som är viktigt för barn och för äldre. Därefter ska man peka ut vilka anläggningar inom respektive omsorg som ska få samisk profil. Det är inte bestämt.

Skellefteå ska också inleda arbetet med att jobba fram den samiska miljön i lokalerna och inte minst att hitta samiskspråkig personal.

– Språkkunskapen blir en utmaning att lösa, det gäller ju i hela landet. Men man får jobba för att lösa det. Däremot kan det bli lättare att lösa kulturkompetensen. Det finns många samer på olika platser i kommunen som är väl bekanta med det kulturella, men som inte kan språket. De kommer att kunna bidra och det kommer att ge oss en bra start, säger Susanne Pingi Avander.

Att Skellefteå kommun ingår i förvaltningsområde för samiska innebär rätt för enskilda att använda samiska, både muntligen och skriftligen, i kontakt med myndigheterna. Det innebär även att kommunala ansvarsområden så som förskola och äldreomsorg ska erbjudas även på samiska.

Skellefteå är sedan 2018 förvaltningsområde för finska.

I och med att Skellefteå ansluter finns nu 26 samiska förvaltningskommuner. De övriga är Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Dorotea, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Krokom, Luleå, Lycksele, Malå, Sorsele, Stockholm, Storuman, Strömsund, Sundsvall, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Åre, Åsele, Älvdalen, Örnsköldsvik samt Östersund.

En förvaltningskommun får statsbidrag för sina merkostnaderna. Det är fritt fram för andra kommuner att ansöka om att ansluta. Ansökan är frivillig.

ANDERS BOSTRÖM

 

Sidan uppdaterad 2023-12-05