Artiklar
Susanne Rattfelt, bibliotekarie i Bräcke kommun. Foto: Karin Skoglund

Nätverket Tjoevtenje arbetar för samisk kultur i Jämtland-Härjedalen

Nyligen åkte nätverket Tjoevtenje på studieresa till den lilla orten Snåsa i Norge för att lära mer om sydsamisk kultur och språk – ett resultat av ett önskemål från bibliotekspersonal och tjänstepersoner inom kultursektorn i regionen.

–Region Jämtland-Härjedalen har en minoritets- och mångspråksgrupp där personal från alla folkbibliotek i våra kommuner deltar och där har vi arbetat mycket med frågor om nationella minoriteter. På en träff kom ett önskemål om att lära sig mer om samisk kultur, särskilt sydsamisk, berättar Anette Forsberg som är biblioteks- och kulturutvecklare på regionen.

Anette tog idén vidare och pratade med Marie Haglund, verksamhetsledare på Riksteatern Jämtland Härjedalen, som också såg ett behov av kunskapshöjande insatser och att skapa nätverk med olika arrangörer i regionen. 2022 bildades Tjoevtenje som betyder nyckel på sydsamiska med personer och verksamheter som på olika sätt arbetar med samisk kultur och språk (kultursamordnare, bibliotekspersonal och chefer) inklusive samiska organisationer och representanter, bland annat Samiskt språkcentrum som finns i Östersund. Även samiska samordnare i regionens kommuner deltar i nätverket som är öppet för andra som vill delta.

–Vi är lika många personer med samisk bakgrund som utan på våra träffar och det är viktigt, fortsätter Anette.

En mindre arbetsgrupp började 2022 förbereda en studieresa till Snåsa i Norge för att lära mer om hur service på samiska kan organiseras. Snåsa är ett viktigt centrum i Sápmi för sydsamisk kultur och språk. Deltagarna på resan fick träffa Sametinget i Norge och besöka en samisk förskola- och grundskola, samiskt äldreboende, Snåsa bibliotek, Gielem nastedh, sydsamiskt språk- och kompetenscenter samt Saemien Sijte, sydsamiskt museum- och kulturcenter. Studiebesöket i Snåsa var mycket uppskattat och fick positiv feedback från deltagarna.

–Nu har vi koll på varandra, vad som händer och vi har fått nya kontaktytor. Vi sitter inte längre på vår egen kammare och gör saker utan kan kroka arm med varandra, säger Marie.

Nu planerar Tjoevtenje fortsatt kompetenshöjning, något konkret är inte bestämt, men drömmen är en samisk kulturkonferens i Östersund.

–Det är ett roligt arbete med nätverket och meningsfullt. Det blir extra roligt när man är flera, menar Anette.

–Det görs mycket för samisk kultur i vår region och det ger en härlig känsla, fyller Marie i.

Susanne Rattfelt, bibliotekarie på det integrerade folk- och skolbiblioteket i Gällö, Bräcke kommun har varit med i minoritets- och mångspråksgruppen sedan 2021. Hon var också med när frågan om kompetenshöjning om samisk kultur väcktes.

–Jag har förstått att jag vet väldigt lite om samisk kultur, men att jag också vet mycket i jämförelse med andra.

Bräcke kommun är en av två kommuner i region Jämtland-Härjedalen som inte ingår i samiskt förvaltningsområde. Det finns vinterbeten inom kommungränsen, men få samer som bor permanent i kommunen. Gällö bibliotek har en minoritetsspråkshylla med bland annat böcker om samer och på samiska. Böcker om samer lånas ofta ut, mindre utlåning är det för böcker på samiska, men kanske blir det ändring på det nu. Efter studiebesöket till Snåsa har regionen köpt in böcker på samiska så nu finns ett större utbud att tillgå. Det är ett exempel på att Susanne tror att Tjoevtenje kan underlätta för arbetet framåt på biblioteket.

 –Det nya nätverket är bredare och man får fler infallsvinklar. Jag är glad att det finns  – det är ett viktigt nätverk för att sprida information om samisk kultur.

 

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2023-12-05