Artiklar
Pressbild Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens stöd för romer på arbetsmarknaden

Som en extra utsatt grupp har romer haft det svårt att hitta jobb. Därför har arbetsförmedlingen haft ett regeringsuppdrag sedan 2020 med att vidareutveckla arbetet med att skapa likvärdiga förutsättningar på arbetsmarknaden.

Arbetet som ska avrapporteras till Länsstyrelsen i Stockholm och kulturdepartementet den första mars 2024 är en del av  samordnad och långsiktig tjugoårig strategi för romsk inkludering som påbörjades 2012

En del av uppdraget sedan 2020 har varit att sprida kunskaper och information om det stöd som myndigheten kan erbjuda romer.

- Målet är att fler romer ska ta kontakt med och känna till det stöd man kan få av arbetsförmedlingen, säger Maria Edberg, som kvalificerad handläggare på enheten Utbilda och samverka på Arbetsförmedlingen.

En del har handlat om att sprida kunskap både internt bland arbetsförmedlingens 10 000 anställda, såväl som externt till arbetssökande romer.

- Vi har först och främst jobbat med att sprida informationen via digitala kanaler. Vi har bland annat skrivit om vårt utbud på romani chib på vår webbplats.

Arbetsförmedlingen har producerat fyra praktiska webbinarier på romani chib om hur man söker arbete på ett effektivt sätt.

Den andra delen av uppdraget var att stärka arbetet med att låta romska kvinnor ta del av arbetsförmedlingens insatser.

- En av utmaningarna är att kunna följa hur romska kvinnor tar del av och utnyttjar våra insatser.  Vi varken kan eller får följa upp grupper utifrån etnicitet, säger Maria Edberg.

- Vi får visserligen input och kunskap vid de samråd vi har med den romska minoriteten. I samråden har vi försök få med representanter från romska kvinnoföreningar för att få in det perspektivet. Men det är aldrig förstahandsuppgifter. Vi saknar helt enkelt den direkta informationen från arbetssökande som haft kontakt med oss, säger hon.

Arbetsförmedlingen har gjort kvalitativa intervjuer med bland annat romska kvinnor i början av uppdraget.

- Vi upptäckte i de intervjuerna att behoven och upplevelserna inte skilde sig från gruppen utrikes födda kvinnor, till exempel upplevelser av diskriminering i kontakt med arbetsgivare. Sedan 2022 har Vi har ett myndighetsgemensamt uppdrag att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden arbetsmarknadsetablering både var gäller förvärvsarbete, studier och eget företagande. Där ser vi liknande behov hos olika kvinnogrupper, konstaterar Maria Edberg. 

 - Som en del av myndighetens jämställdhetsintegrering följer vi också upp insatser för att säkerställa att man ska få likvärdig tillgång till insatser oavsett kön, det gäller till exempel jobbmatchningstjänster, arbetsmarknadsutbildning och Arbetsförmedlingens lönestöd. Men då kollar vi inte specifikt romska kvinnor. 

Det tredje delen av uppdraget var att säkerställa att det finns relevant kunskap inom Arbetsförmedlingen om romer som minoritet.

- Vi vill kunna kontinuerligt nå ut till alla medarbetare som har kundkontakt, säger Maria Edberg.

En av metoderna är att marknadsföra Arbetsförmedlingens webbutbildning ”Jämlikhet för romer på arbetsmarknaden

Utbildningen, som är 60 minuter lång, behandlar romers historia och kultur samt romers utanförskap och upplevelser av hinder som finns på arbetsmarknaden.

- Vi har haft webbutbildningen i några år och den ger en grundläggande förståelse. Den får bra betyg och bra spridning bland arbetsförmedlare, men även bland leverantörer av matchningstjänster och på Statens servicecenter, som tagit över arbetsförmedlingens tidigare kundtorgstjänst, säger Maria Edberg.

Arbetsförmedlingen har marknadsfört utbildningen vid flera tillfällen och spridit den under uppdragsperioden.

- Vi har också haft olika interna informationsinsatser vid återkommande tillfällen utifrån behovet av romsk inkludering. Vi har Arbetsförmedlingens intranät för att sprida det. Sedan 2022 erbjuder också vår kompetensportal webbutbildningen ”Grundutbildning om minoritetslagstiftning” som är framtagen av Länsstyrelsen Stockholm och Samtinget.

Den fjärde och sista delen av uppdraget var att utveckla ett uppföljningssystem för att kunna följa insatser inom ramen för strategin för romsk inkludering och göra nulägesbeskrivningar.

- Det har vi jobbat med främst under 2023 och vårt förslag är inte beslutat och klart än. Det handlar mycket om att försöka få till kvalitativa dialoger med romer som har kontakt med oss. Vi vill också kunna se hur många av våra medarbetare som tar del av olika relevanta utbildningar och kompetenshöjande åtgärder. Vårt förslag ska först förankras internt innan det kan läggas fram i återrapporten till regeringen den första mars.
 
Är ni nöjda?

- Vi har gjort saker inom alla områden. Utifrån givna förutsättningar, så hoppas vi att man tycker vi gjort det vi ska göra, säger Maria Edberg.

FREDRIK SIERADZKI

Sidan uppdaterad 2023-12-01