Artiklar
Nadja Grundström Fjellner och Marica Lagerström jobbar tillsammans med bokbussen. Foto: privat

Samiska biblioteksbussen utsedd till ”Årets mobila bibliotek”

Den samiska biblioteksbussen Julla Májja har utsetts till Årets mobila bibliotek i Sverige 2023. – Helt otroligt och fantastiskt roligt, säger Nadja Grundström Fjellner, projektledare och bussföreståndare.

När minoritet.se når Grundström Fjellner har hon precis kommit hem från en turné i Littfors, Vindelälvens litteraturfestival. Då har hon under dagen hunnit med besök på både skolor och förskolor i småorterna Ammarnäs och Kraddsele i Sorsele.

– Vi är ute med bokbussen ungefär varannan vecka. Den andra tiden går till planering. Och när vi är på turné så kan vi hinna med en förskola på morgonen, en skola på eftermiddagen och kanske också både ett äldreboende och ett kvällsarrangemang innan dagen är slut berättar Grundström Fjellner.

Julla Májja är mer än en biblioteksbuss. Den har visserligen böcker – många men inte alla på samiska – men man jobbar bredare än så.

– Ofta har vi med oss någon form av expert eller språkstödjare. Ska vi till ett område där man talar sydsamiska så ser vi till att ha med någon som behärskar just det språket. Ibland har vi med en barnboksförfattare, en annan gång en slöjdare och på nästa resa kanske en släktforskare.

Teamet jobbar förstås också mycket med språkrevitalisering, men även frågor och teman kring till exempel renskötsel, psykisk ohälsa, matens kretslopp, hbtqi, jojk, film och teater förekommer.

– Den samiska biblioteksbussen är till för alla. Man behöver inte vara same för att låna eller delta och det finns icke-samiska böcker att låna.

Biblioteksbussen delas mellan åtta kommuner i Västerbotten, det så kallade V8-samarbetet. Avstånden man jobbar över är enormt. I juryns prismotivering konstaterade Svensk Biblioteksförening att biblioteksbussen täcker ett område som är större än de tre länen Skåne, Stockholm och Västra Götaland tillsammans.

Ett framgångskoncept är själva återlämnandet av böcker.

Man kan låna en bok i bussen, men behöver inte vänta på att den kommer tillbaka. I stället går man in på sitt närmaste bibliotek och lämnar den.

På vissa orter är det åtta mil till närmaste bibliotek, men där kan man lämna tillbaka på skolan. Allt postas sedan till rätt adress.

– Det underlättar förstås utlåningen, säger Grundström Fjellner.

Vad säger du om priset ni vann?

– Helt otroligt. Vi åker omkring i en liten buss men ska få en betydligt större ganska snart. Då blir det mycket bättre. Vi har fått massor av gratulationer och frågor på sociala medier, så vi kan se att nyheten fått genomslag. Men det känns som att juryn har sett hjärtat i verksamheten och vad vi gör för de åtta kommunerna, säger Nadja Grundström Fjellner.

ANDERS BOSTRÖM

 

Sidan uppdaterad 2023-10-12