
Skådespelaren Lindy Larsson fick Katarina Taikon-priset
I det ståtliga prinsens galleri med väggmålningar av prins Eugen i Stockholms Stadshus med fönster mot Riddarfjärden fick skådespelaren Lindy Larsson ta emot 2023 års Katarina Taikon-pris.
-Att få ett pris till minne av Katarina Taikon, människorättsaktivist, författare, ikon och förebild är stort. Att jag som resande står här och tar emot priset känns extra stort, sa Lindy Larsson i sitt tacktaltal som han avslutade på resanderomani, där han bland annat tackade romani-folket ”Pakkrepa romani manush”.
Olle Burell, kommunfullmäktiges ordförande hälsade välkommen till prisceremonin och Åsa Lindhagen, miljö- och klimatborgarråd och ansvarigt borgarråd för nationella minoriteters rättigheter i Stockholms stad berättade om Katarina Taikon-priset som kommunen instiftade 2015 för att uppmärksamma och belöna människorättsförsvarare som stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad genom sitt arbete.
-Vi vill belysa insatser som görs i vår fantastiska stad, insatser som skyddar och främjar de mänskliga rättigheterna. Personer och organisationer som kämpar mot våld, förtryck och diskriminering och som främjar de mänskliga rättigheterna, sa Åsa Lindhagen.
Hon menade att ”Katarina Taikon var en person som gjorde Sverige bättre” och fortsatte:
-Vi lever i en tid då samhällsklimatet hårdnar, aldrig har det varit så viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter som nu.
Lindy Larsson flyttade till Berlin 2017 för att spela i föreställningen Roma Armee på Maxim Gorki Theater.
-För första gången stod vi romani-folk från olika grupper och olika länder tillsammans på en nationalscen och berättade om våra erfarenheter. Att komma till Gorki och att vara med i Roma Armee var helt livsavgörande för mig och hela min yrkesverksamhet, mitt konstnärskap ändrade riktning och fokus. Det var där jag för första gången kände att jag blev en del av en romsk rörelse, sa Lindy Larsson.
När han arbetade med föreställningen förstod han att resandefolket är en hotad minoritet som riskerar att försvinna om inte resande själva bryter tystanden. Det blev startskottet till föreställningen Tschandala Tattaren om resandefolkets historia som spelades på Strindbergs intima teater förra året.
-Vi resande har fått lära oss av den äldre generationen att vara stolta över vårt ursprung, men samtidigt hålla det hemligt utanför familjen och gruppen. Denna tystnad har eroderat vår grupp, vi håller på att radera ut oss själva. Tschandala har sin utgångspunkt i denna tystnad, detta vakuum efter en kultur under upplösning.
Under året åker Lindy Larsson på turné i Europa med Tschandala tattaren under det engelska namnet ”Tscandala, the romani version, Sweden´s dirty little secret”, spelar Änglagård på Oscarsteatern i Stockholm och spelar parallellt i tre olika pjäser i Berlin.
Pristagarna Lindy Larsson och organisationen Alla kvinnors hus fick tillsammans dela på prissumman 100 000 kronor.
KARIN SKOGLUND