Nytt nätverk ska stötta varandra i arbetet med nationella minoriteter inom förskola/skola
Idén föddes under hösten och den första träffen ägde rum digitalt i januari i år. Stockholm stad har initierat ett samarbete över kommungränserna gällande utbildningsfrågor för nationella minoriteter.
- Jag ville se om det fanns ett behov och intresset var jättestort, Anita Fagervall, samordnare för nationella minoriteter på Utbildningsförvaltningen, Stockholms stad. Hennes uppgift är bland annat att informera skolor och förskolor om minoritetslagen, dess politik och människors rättigheter.
Stockholms stad förvaltningskommun för tre nationella minoritetsspråk; finska, meänkieli och samiska.
Det var efter ett antal samtal med Göteborgs stad gällande utbildningsfrågor som Anita Fagervall insåg att ett samarbete över kommungränserna skulle främja arbetet med nationella minoriteter.
- Många samordnare är ensamma i sitt arbete och det är bra om vi kan dela med oss av erfarenheter och idéer. Frågorna är de samma om man sitter i Vilhelmina eller i Stockholm stad.
Fagervall startade sitt arbete som samordnare för nationella minoriteter i Utbildningsförvaltningen precis i samma veva som pandemin började februari 2020. Hon har arbetat med att plocka fram lämpligt material, stötta skolan (förskola, skola och gymnasium), erbjudit föreläsningar i ämnet och mycket annat sedan dess.
I dagsläget är Borås, Luleå, Malmö, Stockholm och Göteborg med i samarbetet som hittills resulterat i en digital träff. Nästa träff blir den 12-13 maj fysiskt i Stockholm. Då ska även Östersund vara med.
- Vi hoppas att fler kommuner vill vara med. Alla är väldigt ambitiösa i sitt arbete på sina håll och vi diskuterar nu hur det aktiva arbetet kan se ut och hur vi kan inspirera, stötta och samarbeta i det viktiga arbetet med nationella minoriteter, berättar Fagervall.
Nästa träff kommer även att kombineras med ett besök på Stadsmuseet i Stockholm som har en utställning om nationella minoriteter under året.
- Vi kommer förutsättningslöst diskutera och berätta vad som är på gång inom våra kommuner och staden och syftet är att stötta och inspirera varandra i arbetet med utbildningsfrågor för nationella minoriteter.
En viktig fråga som gruppen lyft och kommer att diskutera vidare är samråden med de nationella minoriteterna.
- Det är en prioriterad och viktig fråga men det ser olika ut hur man byggt upp samråden.
Om du är intresserad av nätverket mejla anita.fagervall@edu.stockholm.se
MALIN A JUNKKA