
”Av alla fördomar är antiziganism mest accepterad i samhället”
Föreningen ville uppmärksamma att den fått 500 följare på Facebook genom att lotta ut två biljetter till en konsert med Beyoncé. GRIF köpte en annons av Meta (utvecklar tekniker som hjälper människor att hålla kontakten, hitta communities och få sina företag att växa) för att få större spridning.
- Ganska snart fick vi olika kommentarer som inte hade med tävlingen att göra. Påståenden att vi praktiserar Kris (en traditionell domstol för konfliktlösning bland vissa romska grupper) och insinuationer om att vi bara pratar om våra rättigheter men inte skyldigheter. Vi försökte att besvara påhoppen och förklarade att alla romska grupper inte praktiserar kris, som t.ex. arli-gruppen, men då eskalerade det än mer. Vi förstod att de bara ville jävlas med oss. Inläggen var inte ens anonyma utan försedda med namn, berättar Abedin Denaj, ordförande i GRIF.
Han fick också ta emot hatfyllda sms på sin privata telefon - ”prata inte så mycket din zigenare”. Just ordet zigenare är frekvent förekommande. Och det finns mycket annat han inte ens vill prata om.
- Jag vill inte eskalera situationen än mer och det säger något om läget. Världen är så mörk just nu.
Enligt Abedin Denaj har det skett attitydförändring till det sämre. Han menar att av alla fördomar är antiziganism (fördomar om kollektiva karaktärsegenskaper förknippade med romer eller rasism riktade mot den folkgruppen) mest accepterad i samhället.
- Jag hade en förhoppning att avslöjandet 2013 om hur polisen förde ett olagligt register över romer skulle leda till en attitydförändring mot all slags rasism. Jag hoppades att antiziganism skulle lyftas på samma sätt som antisemitism och rättigheter för hbtq-personer. Men nej.
Ett flertal rapporter visar att många unga romer döljer sin identitet. De vågar inte berätta att de är romer på arbetsplatsen för att inte bli diskriminerade. Se: https://www.mucf.se/om-oss/pressmeddelanden/unga-romer-diskrimineras-och-trakasseras-mucf-foreslar-insatser-i-ny
Abedin Denaj ger exempel på hur stereotyper om romer finns överallt. I underhållningsprogrammet (SVT) IFS - invandrare för svenskar, frågades varför romska kvinnor bär kjol. Svaret: För att det är svårt att få plats med en stulen tv i ett par jeans.
- Det här är så sjukt att det tillåts.
Unga romer hör sig av till GRIF med exempel på antiziganism. Inför Halloween nyligen annonserade ett företag på följande sätt: Zigenare dräkt för barn. Zigenare har blivit synonymt med resande nomader och förmögenhet, mystiker som dansar med klockor på sina vrister och lever livet i utkanten av samhället.
- När vi kontaktade företaget bad man om ursäkt och skyllde på underleverantören. Andra föreningar, exempelvis Romska förebilder på Instagram, har uppmärksammat och belyser denna fråga.
Det praktiska arbetet för GRIF just nu handlar om vara i kontakt med allehanda myndigheter som arbetar med föreningens frågor och att delta i seminarier utifrån romernas perspektiv. GRIF har projekt som syftar till att förbättra utbildningsmöjligheterna för romska barn och unga, att öka medvetenheten om romernas historia och kultur samt att stärka romska kvinnor.
Just nu spelar de in en poddserie om hur unga romer påverkas av antiziganism. Där belyser man bland annat att begreppet är okänt i skolan. Podden kommer att finnas på www.grif.se och där poddar finns.
Inom GRIF diskuterar man också hur de ska arbeta långsiktigt och vara proaktiva i sin opinionsbildning.
- Vi har tankar och idéer som jag inte kan gå in på just nu.
GRIF är en riksorganisation med fyra, i januari 2024 blir det sex, lokalavdelningar som arbetar för att främja romernas rättigheter som en nationell minoritet i Sverige. Föreningen arbetar också för att bevara och utveckla det romska språket med fokus på barn och unga.
JOHN GRADOWSKI